Archívum: 2014 (4)

Tevékenységtérkép

Lakatolás vége

Éppen a nyári találkozón kaptuk a hírt Laceeetól, hogy a lakatos befejezte a munkát. :)

A küszöbcserén kívül végül szükség volt a jobb hátsó sárvédőív cseréjére, a hátsó ajtó javítására a hátsó szélvédő alatt, valamint az alján kellett egy keveset javítani.

Most következik Laceee része: lesz alapos üreg- és alvázvédés, a cserélt / javított elemek fényezése. No meg persze le is kell vizsgáztatni. Ha minden jól megy, a nyár végére készen lesz a kis autó és hozhatjuk haza. Persze van 1-2 dolog , amit meg kell majd még rajta csinálni, de a legnehezebbel készen leszünk. :)

Lassan, de biztosan

A lakatolás lassabban indult, mint reméltük. Hiába télen vittük le a kocsit, mégsem tudta azonnal elkezdeni a munkát a szaki. Szerencsére nem volt nagy gond, mert kocsit jobbára csak hétvégén használtunk volna. Bár a költözés elhúzódása miatt néhányszor jól jött volna a saját autó. No de sebaj. Inkább amiatt aggódtam, hogy áprilisban lejár az autó műszakija. Szerencsére Laci felajánlotta, hogy meghatalmazással szívesen elintézik majd ők. Ezért nem lehetek elég hálás. :)

Időközben Proki segítségével sikerült olcsón új küszöböket szerezni. Ma este megrendeltük, fizetést követő napon pedig már ott is lesz Laciéknál. Ha már ez meglesz, akkor tudja a lakatos szétszedni annyira, hogy árat tudjon mondani. Szerencsére első vizsgálat alapján azt mondta, hogy talán mégsem kell majd komplett elem a jobb hátsó sárvédőív helyett.

Nagyon kíváncsian várom, hogy mi lesz az ítélete és ezt nemcsak az árra, hanem az időre is értem. No meg hogy milyen állapotban van a kicsike egy lakatos szemével nézve.

Remélem, hamarosan friss hírekkel jelentkezhetek. :)

Új gyerek a garázsban

Régóta szeretnék már venni egy biciklit magamnak, de a szüleim lakásában már így is volt kettő. Azt hiszem, kitagadtak volna, ha hazaviszek egy harmadikat. :P Most viszont már saját lakással nem volt több kifogás, jöhetett a bringa. Természetesen itt is fontos szempont volt, hogy ne valami kínai átlagbringát vegyek, hanem valami igazán stílusosat, ami illik hozzám. Azt hiszem, a Peugeot biciklikbe akkor szerettem bele, amikor a húgom kapott egy országúti oroszlánt. Azóta nem volt kérdés, hogy egyszer lesz még nekem is egy kétkerekű nagymacskám. :)

A kicsike teljesen váratlanul érkezett. Persze ahogy közeledett a tavasz és kezdett eltűnni az erkélyről a lakásfelújítás sok mellékterméke, egyre többet foglalkoztunk ezzel a gondolattal és nézegettük is a hirdetéseket. Ismét Matyi volt az, aki rendszeresebben leste az apródot és társait. Hétfőn kora délután küldött egy linket egy igen jó áras és szép példányról, ami ráadásul igen közel is volt (Biatorbágyon). Kivételesen nem gondolkodtam sokat és szinte azonnal felhívtam a hirdetőt, munka után pedig már mentünk is érte. A gumijai valóban rossz állapotban voltak. Később a benzinkúton derült ki, hogy az egyikből kiszakadt a belső a szelepnél. Ezt leszámítva nagyon szép állapotban volt korához képest. Csak egy kis zsírozás és takarítés kell neki és már róhatja is az utakat. Persze a festék helyenként már kopott, de legalább nem fogom annyira sajnálni, ha eleinte esetleg elesem vele egyszer-kétszer.

A hazaszállítás egyébként kalandos volt, mert a CJ-vel tudtunk érte menni. Ezzel még nem is lett volna gond, hiszen a hátsó ülésen egészen simán elfért. Éppen csak a tetőt nem lehetett felhúzni és bizony este 7 után még a kabrió fűtésével is fáztunk rendesen. De ennyit bőven megért a kis masina. ;)

Az erkélyre tehát ismét alig lehet kilépni, de remélhetőleg hamarosan az utolsó adag szemét is elkerül onnan. Matyi pedig azt tervezi, hogy készít neki egy kis állványt, amire fel lehet majd akasztani. Így elég sok hely marad majd akkor is, amikor már két bringa lesz ott. :)

Tegnap munka után el is mentem a Török utcai ismerős bringáshoz gumikért. Matyi még a délelőtt folyamán mutatott nekem fehér oldalú külső gumit, hogy majd egyszer kellene egy ilyet szerezni hozzá, mert úgy lenne igazán arc. Jót nevettem, amikor délután a boltos közölte, hogy ebben a méretben ők csak ilyet tartanak, mert annyira szokták keresni és olyan kevés helyen lehet Magyarországon kapni. Ennél már kevésbé örültem az ára láttán és hogy csak autószelepes belsőt tudtak hozzá adni. Bár azért nagyobb bajom ne legyen. És még így is jó áron lett egy igazi klasszis bringám. :)

UPDATE

Ma munka után felkerültek az új gumik a kerekekre. Mivel csak autószelepes belsőt kaptam, Matyi elsétált velük a legközelebbi benzinkútra és felfújta őket. Miután a helyükre kerültek, ment vele egy próbakört. Sajnos nem volt szerszámunk a kormány és az ülés beállításához, ezért én ezt most kihagytam. A fékeken mindenképpen állítani kell majd, mert egyelőre inkább csak erőteljes lassulást okoznak. A váltó is le akart ugrani, mert nem volt rendesen meghúzva. Szerencsére más baja nem volt. A kerekekben mintha lenne egy kis nyolcas, szóval még lehet, hogy elvisszük szakihoz is. De összességében csak egy alapos zsírozás kell majd neki. A külsején pedig kifejezetten sokat dobott az új gumi. Hétvégén talán már végre én is ki tudom majd próbálni. :)
DrótPostaGalamb @ . Peugeot UE18 . 4 fotó . Szólj hozzá!

Téli álom előtti blog

A lakásfelújítás miatt ismét háttérbe szorultak az autók.
A baleset ügye igencsak elhúzódott. Végül sokadik próbálkozásra utolértem a megadott kapcsolattartót. Az általuk becsült kártérítési összeg igencsak barátságos volt. Azonnal rá is bólintottam és pár napon belül meg is kaptam az összeget. Ez a történet tehát boldog véget ért. :) A csere lökhárító most az erkélyen várja, hogy a helyére kerülhessen.
A tünedező hűtővíz már több fejtörést okozott. Először arra gyanakodtunk, hogy a kipufogó leömlője fölül hiányzó takaró lemez hiánya miatt ismét kilyukadt a tágulási tartály. Gyorsan szereztünk is egy másik tartályt és kicseréltük, illetve pótoltuk a hiányzó lemezt. Sajnos pár nap múlva ismét jelentkezett a probléma. Próbálkoztunk még a tartály sapkájának a cseréjével is. A probléma azóta is fennáll. Mivel nem használtuk mostanában sokat, ezért kevesebb víz szökött el belőle, nem villant be a piros lámpa. Tegnap indulás előtt ezt is ellenőriztük és megint kellett egy kicsit rátölteni.
A kocsi nagyobb részt Matyiéknál, Pilisszántón állt és nem sokat használtuk. A költözés utolsó fátzisaként használtuk egy kicsit, vele hoztuk el a Trabant-fotelt. Elég neccesen fért bele. A csomagtérajtót nem tudtuk lecsukni, de azért gond nélkül eljutottunk vele hazáig. Pontosabban nem egészen. Meg kellett ugyanis állnunk tankolni és utána nehezen indult be. Amikor a ház elé értünk, lefulladt és csak nagyon sokára indult be újra. Másnap vissza kellett még menni Szántóra. Előtte Matyi megpiszkálta a gyújtáskábelt. Kiderült, hogy a probléma annyi volt, hogy a párás időben kicsit bepárásodott az elosztó. Így ezúttal szépen járt a kis autó.
Az ünnepek alatt nem használtuk. A lakás csinosítgatása mellett próbáltunk egy kicsit pihenni.
Az év utolsó nagy megmozdulása Szilveszterkor volt. A kocsi már réges régen megérett a lakatolásra és szerencsére találtunk is a közelben egy megbízható lakatost és fényezőt. Így éppen csak Pécsre kellett levinni az autót. :D Az út nem indult könnyen, ugyanis az akku lefogyott az elmúlt 2 hétben. Még jó, hogy itt is van a szomszédban egy ismerős Liptom személyében, aki készségesen jött segíteni bebikázni az autót. Ezúton is köszönet neki érte. Alig indultunk el, ismét jelentkezett a rángatás, valamint előbb egy, majd két henger szűnt meg dolgozni. Természetesen mindezt az M1-M7 kivezetőjén tette a kis drága... :P Sikeresen eljutottunk a meki parkolójáig, ahol Matyi ismét megpiszkálta a gyújtáskábelt. Úgy tűnik a pára mellett valamelyik szimering is ludas lehet, mert most olaj is volt az elosztóban. (Technikai hülyeségekért bocsánat.) Innentől kezdve viszont szépen vette az akadályt a kocsi.
Már csak a kézifék problémát kellene megoldani. De ez az olajcserével együtt későbbre marad. ;)
A lakatolás fázisairól igyekszem majd részletes és rendszeres beszámolót adni. Igazság szerint nehéz szívvel hagytam ott az autót. Hosszú időre még nem volt tőlem ennyire távol. Nagyon bízom benne, hogy hamarosan ismét viszontláthatom, de alig fogok ráismerni. Az új kárpit és az új ülések már alig várják, hogy a megújult autóra kerüljenek. :)